Pääsivu
Tekniikka
Rakenne
Dokumentit & linkit
Eng Fin

Rakenne

Seas L18RNX/P

SeasL18RNX_P (15K) SeasL18RNX_P_NoPhasePlug (15K) SeasL18RNX_P_NoPhasePlug_near (16K)

Kuvassa ensimmäinen uhri, Seas L18RNX/P ennen sen tuhoamista. Toisessa kuvassa sama elementti vaiheplugin poistamisen jälkeen. Plugin poistaminen onnistuu helposti pyörittämällä sitä kunnes se irtoaa. Helpoin tapa tehdä tämä on siten, että sopivalla poralla porataan vaiheplugin sivuun reikä ja pyöritetään plugia poranterää käyttäen. Kolmas kuva on lähikuva magneettisysteemin keskikappaleesta ja puhekelan lieriöstä vaiheplugin irrottamisen jälkeen. Keskikappaleessa on vielä jotain liimajäämiä jäljellä. Nämä pitää vielä poistaa ennen mittauskondensaattorin (alumiinilieriö) kiinnitämistä siihen.

Mittauskondensaattorin ulkokehä

SeasL18RNX_Outerpart_whole (10K) SeasL18RNX_Outerpart_near (15K)

Kuvassa on mittauskondensaattorin ulkokehä, joka on tehty 0,1 mm:n 2-puoleisesta lasikuitu"levystä". Lähikuva esittää liuskaa, jota käytetään puhekelan lieriön läpäisyyn. Kannattaa muistaa, että ulkokehän jännite tässä tapauksessa on yli 1kV, joten eristyksiin on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Ulkokehän asennus

SeasL17REX_VoiceCoilHole_Outer (15K) SeasL17REX_VoiceCoilHole_Inner (17K)

Ensiksi puhekelan lieriöön pitää porata kaksi reikää, joista ulkokehä yhdistetään ulkomaailmaan. Ulkokehän liuska vedetään toisesta reiästä läpi ja toinen reikä on maadoitusta varten. Myös itse puhekelan lieriö pitää maadoittaa, jotta se ei aiheuta häiriöitä mittaukseen. Yllä olevat kuvat ovat itse asiassa toisesta kaiutinelementistä (SEAS L17REX/P), mutta elementti on lähes samanlainen kuin L18RNX/P.

L18RNX_InnerCylinder_Close_inTable (18K) L18RNX_CoreWithoutInnerCylinder (14K) L18RNX_CoreWithInnerCylinder (20K)

Yllä muutama kuva mittaussyteemistä ennen sen liimaamista paikalleen. Ensimmäinen kuva on lähikuva sisemmästä lieriöstä, joka on sorvattu alumiinista, toinen on kuva ulommasta sylinteristä, kolmas näyttää, kuinka osat tulevat summittaisesti olemaan (heitetty vain summittaisesti paikoilleen tässä vaiheessa).

L18RNX_Leadout_HV (23K) L18RNX_Leadout_Gnd (24K)

(Kuvat ovat linkkejä tarkempiin kuviin)

Yllä olevissa kuvissa on esitetty johdot, joilla kondensaattorin ulompi kehä ja puhekelan lieriö on yhdistetty ulkomaailmaan. Kartiossa oleva vihreä väri on spray-lakkaa, jota on käytetty piirilevyyn, johon johdot on toisesta päästä yhdistetty (ei kuvaa tästä). Tällä levyllä on vain yksinkertainen RC-suodin (10 MΩ, 100 nF), jolla suurjännitteestä suodatetaan pois häiriöitä. Liitokset näyttävät kuvissa aika huonoilta, mutta tuntuvat toimivan (ainakin hetken).

Lopullinen kokoonpano

L18RNX_CoreGluedFront (20K) L18RNX_CoreGluedAngle (18K)

Yllä on esitetty lopullinen kokoonpano (tosin ilman pölykuppia). Ulkokehä on liimattu puhekelan lieriöön ja sisempi on liimattu kahden piirilevyn (tehty pertinaxista) väliin ja magneettisysteemin keskiosaan. Ylin (näkyvä) piirilevykerros on yhdistetty maahan harmaalla johdolla. Keskiosa on yhditetty operaatiovahvistinkytkentään, joka tuottaa kartion liikenopeuteen verrannollisen jännitteen. Keskiön ilmanvaihto on järjestetty keskiosan läpi menevän reiän kautta.

Vaihtoehtoinen rakenne

L17REX_P_alum_outercylinder (17K)

Yllä on kuvattu vaihtoehtoinen rakenne. Myös ulompi sylinteri on tässä tehty alumiinilevystä. Sisempi sylinteri on kiinnitetty magneetin keskiosaan pultilla, joka menee koko magneettisysteemin läpi. Tämä on hieman vaarallinen rakenne, koska ulkokehän ympärillä ei ole mitään suojausta. Valkoinen osio ulkokehän ja puhekelan lieriön välillä on nomex-eristepaperia. Toinen ongelma tässä rakenteessa on tuuletusreiän puuttuminen keskiosasta.

Viimeistelty kaiutin

Pillar1_Front_Whole (11K) Pillar1_FrontClose (18K) Pillar1_Back (17K) Pillar1_Back_Open (20K) Pillar1_Back_Control (44K) Pillar1_Back_Power (36K)

(Kaikki kuvat ovat linkkejä tarkempiin kuviin)

Yllä on kaiutin, josta tarkempi selvitys PDF-dokumentissa "Description of prototypes", jossa basso-keskiäänisenä SEAS L17REX/P, 4 asteen linkwitz-riley-jakosuodin ja transkonduktanssivahvistin basso-keskiääniselle. Musta koaksiaalikaapeli BNC-liittimellä tulee mittauskondensaattorilta.

Piirilevyjen tarkoitus:

Peerless XLS 10"

Tämä on helppo elementti modifioida, koska magneettisysteemi on liitetty kartio/kehysrakenteeseen neljällä ruuvilla. Muutokset ovat periaateessa samat kuin edellisessä SEAS-elementissä, joten tässä esitetään vain muutamia eroavaisuuksia.

XLS10_ConeBasket_Whole (23K)

Kartio/kehysrakenne.

XLS10_Magnet (26K)

Magneettisysteemi. Alumiinisylinteri magneetin keskiosan päällä on alkuperäinen, joka korvataan vastaavalla kerrosrakenteella kuin L18RNX-esimerkissä.

XLS10_CoilFormer_NoCap (29K)

Puhekelan lieriö ennen mittauskondensaattorin ulkokehän kiinnittämistä.

XLS10_CoilFormer_Cap (28K)

Puhekelan lieriö, johon on kiinnitetty mittauskondensaattorin ulkokehä. Tämä versio on tehty alumiinilevystä.

XLS10_Box (22K) XLS10_Control+Amp (29K) XLS10_Control+Amp_V2 (28K)

Joitakin kuvia kokonaisesta järjestelmästä ja elektroniikasta. Toinen kuva on vanhasta, kolmas uudemmasta, paremmin integroidusta, elektroniikasta.

Lisää tietoa prototyypeistä ja mittauksia löytyy dokumentista "Description of prototypes"